Zacuscă

Zacusca cu fasole

Ingrediente:

  • 30 gogoșari roșii
  • 20 ardei grași galbeni
  • 12 cepe
  • 2-3 morcovi
  • 1 litru de ulei
  • 1 litru de bulion
  • 2 kg fasole boabe (mici) fiartă sau 2 kg ciuperci (hribi) sau 2 kg vinete coapte
  • 3 linguri de sare
  • 1 lingură de piper boabe
  • 3 foi de dafin

Etape în prepararea rețetei:

  • Pregătiți borcanele: capacele se fierb 5 minute iar borcanele spălate se sterilizează în cuptor la foc mic timp de 15 minute.
Sterilizare
  • Între timp, pregătiți ingredientele, spălați și curățați legumele și tocați-le separat cu mașina de tocat pe sita mică. Fasolea o lăsați boabe.
  • Într-o cratiță, adăugați uleiul, ceapa tocată, sarea și ferbeți până devine sticloasă. Continuați cu gogoșarii, ardeii, morcovii, piperul, foile de dafin. Focul trebuie să fie mic-mediu și amestecați constant timp de 40-50 de minute până când uleiul se ridică deasupra.

Adăugați fasolea boabe fiartă sau ciuperci/ vinete gătite și mai lăsați la fiert timp de 20 de minute amestecând constant.

Zacuscă cu fasole
Zacuscă cu hribi

Zacusca se toarnă fierbinte în borcane, amestecați co o linguriță pentru a nu rămâne aer. La final, se dustulesc (se așază borcanele într-o oală cu un prosop și apă caldă) și se fierb 10 minute. Scoateți borcanele și puneți-le într-un pat cald format din pături, până a doua zi.

Poftă bună! Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube, Like&Share pagina de Facebook.